Net als je denkt dat het de goede kant op gaat, gebeuren er dingen waardoor je weer terug bij af lijkt te zijn. De afgelopen maanden hadden we meerdere van deze momenten.

Het begon twee dagen voor onze vakantie. Midden in de drukte van het diner meldde een gast dat er water uit het plafond van de garderobe liep. Dan is het even stressen. Snel de loodgieter bellen, de waterstofzuiger, de dweil en een breekijzer om een gat in het plafond te trekken. Gelukkig was de loodgieter er ook snel bij en deze had de oorzaak snel gevonden.

Een rioleringsbuis was losgegaan door een verstopping in combinatie met iemand die net de stop uit het bad had getrokken. Resultaat: 120 liter badwater op het plafond. We hebben het plafond maar open gelaten zodat het tijdens onze vakantie kon drogen.

Meteen na terugkomst van vakantie ging het weer mis. Tijdens één van de vele decemberstormen stroomde opnieuw water uit het plafond, nu in het restaurant. Opnieuw stress en snel emmers en een dweil erbij.

Petra (onze huishoudelijke hulp die ook voor bij de vorige eigenaar heeft gewerkt) vertelde dat dit wel vaker was gebeurt en dat de vorige eigenaar er altijd emmers neerzette als het ging stormen. Hoezo verborgen gebreken? Gelukkig bleef de schade nu beperkt.

Vlak voor de kerst hadden we de schade in de garderobe weer gerepareerd. We hadden nog een oud glas in lood venster dat ooit daar zat waar nu de receptie is. Dit venster hebben we in zijn geheel in het plafond van de garderobe gebouwd. Zo hadden we het gat gerepareerd en meteen een mooie bestemming voor het oude venster gevonden. Lampje erachter en klaar.

Tweede Kerstdag stond de volgende verrassing voor ons klaar, een lekkage in kamer 8. Het stormde weer eens en de broer van Auke (die in kamer 8 sliep) merkte de lekkage op en zag dat het plafond, de plafondlamp en de vloer nat was. Opnieuw dweilen en emmers eronder dus en de kamer uit de verhuur gehaald.

Tussen kerst en oudjaar kregen we vervolgens te maken met een verstopt toilet in kamer 15. Het terugplaatsen van de pot wilde echter niet goed lukken. Wat we ook probeerden, de boel bleef lekken. Met nieuwe rubbers en nieuwe aansluitingen leek het probleem opgelost. Tot de volgende dag de plafond in de gang op de eerste etage helemaal nat was. Het lekte nu niet meer in de badkamer, maar in de muur en daarna op het plafond in de gang. Snel de kranen dicht gedraaid en ook deze kamer uit de verhuur gehaald.

Toen eind december ook nog eens een lekkage in de hal bij het woonhuis verscheen, zagen we het even helemaal niet meer zitten. De oude eigenaar had deze lekkage verstopt onder een stapel stenen op het dak, maar deze oplossing was niet bestand tegen de zoveelste decemberstorm.

Omdat we er even helemaal klaar mee waren hebben we op oudejaarsdag eerst onze eigen badkamer maar eens opgeknapt. We hadden de waterpomp van het ligbad gerepareerd, waardoor we een gat in de ombouw hadden moeten maken en we wilden wat anders op de vloer in plaats van een oranje-roze kurkvloer. Dit ging gelukkig voorspoedig en het resultaat was super waardoor onze stemming alweer vooruit ging.

In het nieuwe jaar zijn we dan ook maar vlijtig aan de gang gegaan en hebben het plafond in kamer 8 eruit gesloopt, om te kunnen zien waar al dat water vandaan kwam. Bij het slopen bleek al gauw dat ook dit een oude lekkage was. De balken onder het plafond waren al aangetast, maar gelukkig waren we er nog op tijd bij. Het bleek al gauw dat het water tussen de aanzetting van de dakkapel en het dak vandaan kwam. De dakdekker die we erbij hebben gehaald heeft de afdichting nu tijdelijk gerepareerd. Als de sneeuw weg is komt hij terug om de afdichting definitief te repareren.

Nu hadden we ook nog een lekkage boven het plafond van diezelfde dakkapel. We dachten aanvankelijk dat het een oude lekkage was en hadden deze zomer het rotte hout vervangen en alles opnieuw behangen en geschilderd. De vochtvlekken waren echter toch weer teruggekomen. Nu de dakdekker er toch was kon hij daar ook mooi naar kijken.

Wat bleek, er zit een scheur in een dakpan die de vorige eigenaar heeft geprobeerd te repareren met siliconenkit. Dit, terwijl er genoeg extra dakpannen in de kelder staan. Misschien moeten we toch maar een zaak tegen hem beginnen wegens verborgen gebreken, want ook deze schade moet weer hersteld worden.

Vorige week hebben we het plafond in kamer 8 opnieuw teruggeplaatst. Alles zier er nu weer spik en span uit.

Ook de loodgieter is inmiddels langs geweest en heeft de lekkage in het toilet in kamer 15 gerepareerd. De vakman heeft het opgelost en het plafond in de gang is ook weer gerepareerd.

Op dit moment zijn we met het halletje voor het woonhuis bezig. De lekkage hier is ook opgelost en de laatste rolletjes behang van het restaurant hebben we hier maar op de muur geplakt. Nu nog wat nieuws op de vloer, maar dat komt later.

Zoals je ziet zijn we de afgelopen tijd vooral bezig geweest met het herstellen van dingen die af waren. Het lijkt alsof alle slecht gemaakte of niet gerepareerde problemen langzaam aan het licht komen. We zien het maar positief en weten nu in ieder geval dat het nu wel goed gemaakt is.

Tussen alle ellende door hebben we nog wel het buffet af kunnen maken. Daar hadden we namelijk vlak voor de opening geen tijd meer voor. We hadden een tijdelijk werkblad gemaakt van een gipsplaat en hier een wit tafellaken overheen gelegd. Nu hebben we de buffetkast gelakt en een mooi nieuw werkblad erop gelegd. Veel beter toch?