Vorig jaar waren we aan het einde van de zomer helemaal kapot. We hadden de hele zomer in het hotel gewerkt en daarnaast hadden we het ook nog druk met opknappen. We hadden nog geen personeel in de keuken en het restaurant en deden dit dus grotendeels samen. Dit jaar hebben we daarom besloten om het wat anders aan te pakken. Voor het seizoen hebben we extra personeel aangenomen en ook hebben we ervoor gekozen niet te gaan klussen tijdens het seizoen. We zijn inderdaad minder moe als vorig jaar, maar van het voornemen om niet te gaan klussen is niet veel terecht gekomen.

Zo was er (en is er nog steeds) veel te doen in de tuin. Na het opruimen van het snoeiafval van de snoeibeurt van vorig jaar, leek het gazon wel een maanlandschap. De vele boomstronken en tractorsporen ontsierden de tuin en actie was dringend nodig om alles er voor de zomer weer mooi uit te laten zien.

Dit soort dingen kun je niet zonder groot materieel, dus we hebben iemand uit het dorp gevraagd dit voor ons te doen. In een paar dagen tijd zijn er ongeveer 60 grote en kleine boomstronken uitgegraven en zijn er 8 wagens met aarde aangevoerd om de tuin te egaliseren.

Zoals iedere klus kwam ook nu weer werk van het werk. Het is een soort kettingreactie, je doet het één en hup de volgende klus dient zich aan. Door de graafwerkzaamheden was nu het oude fundament van de uitbouw (dat noemen wij trouwens de bunker) helemaal bloot komen te liggen en ligt deze nu vol in het zicht. Dus ook de struiken en het onkruid dat er op groeide. Verder was ook de gevel van het woonhuis duidelijk zichtbaar geworden en dat die wel een nieuw verfje gebruiken, kon je ook goed zien.

Meteen na het inzaaien begon het echter te regenen en dus moesten we deze klussen nog even uitstellen. Die regen was wel goed voor het gras. Al binnen enkele weken was alles weer mooi groen.

Met dit weer moesten we binnen maar gaan klussen, wat we ook hebben gedaan. In de serre voor het hotel hingen rubbermatten die eigenlijk het zwembadwater moesten verwarmen. Dit systeem werkte echter niet. Het was als het ware of je in de Noordzee piest en daar wordt die ook niet warmer van. Bovendien ontsierde dit systeem de hele voorgevel, dus weg ermee.

We hebben meerdere bedrijven laten komen om ons te adviseren hoe we het zwembad het best zouden kunnen verwarmen, maar het zou erg duur worden. Je moet namelijk niet alleen het water verwarmen, maar ook de ruimte zelf moet warmer zijn als het water. Anders krijg je condensvorming. Hier zou je sowieso last van hebben, dus moest er ook nog een ontvochtiger komen. Dat dit allemaal veel energie zou gaan kosten is logisch. Daarom hebben we besloten hier niet meer in te gaan investeren. Het plan is nu om het zwembad dicht te gaan maken en er drie kamers te maken. Probleem opgelost.

Door de zomerdrukte kwam van klussen niet veel meer terecht. Pas toen het afgelopen maand weer wat rustiger werd, begon het weer te kriebelen. Er moest weer geklust worden.

We zijn begonnen met het schilderen van het woonhuis. Niet alleen de zichtkant was verkleurd, de achterkant was nog erger. Maar met een nieuwe laag verf ziet alles er weer fris uit.

Nu was er nog 1 boom die gerooid moest worden. Deze enorme dennenboom hadden we laten staan omdat we hem eigenlijk te mooi vonden. Maar met die boom had de hele snoeibeurt eigenlijk nog geen zin gehad, omdat we nog steeds niet zichtbaar waren vanaf de straat. Dus we hebben de knoop doorgehakt en de buurman heeft hem neergehaald.

Nu we goed zichtbaar zijn vanaf de straat moest echter ook duidelijk zijn dat het mooie gebouw daar een hotel is. We zijn midden in de nacht op het dak geklommen met de beamer van de buurvrouw om het woord HOTEL op de gevel te schilderen.

We hopen op een mooie herfst, maar voorlopig zal dit wel de laatste buitenklus zijn. We hoeven ons echter niet te vervelen, want er is altijd wel wat te doen.

Tot de volgende keer.