Karma is een begrip uit het hindoeïsme en het boeddhisme. Karma omvat de fysieke en mentale acties van een individu die gevolgen hebben voor het leven. In het dagelijks gebruik bedoelt men er vaak mee dat alles wat we doen, denken of zeggen weer bij ons zelf terugkomt.

Vijf jaar geleden zijn we begonnen aan een avontuur. Het opknappen en renoveren van een oud hotel in de Eifel en het weer aan de praat krijgen. Dat zo’n avontuur alleen kans van slagen heeft met een goed doordacht plan, stond voor ons als een paal boven water.

Eerst de openbare ruimtes opknappen, dan alle kamers op een acceptabel niveau brengen en daarna één voor één volledig renoveren. Tussendoor zouden we dan de tuin en de buitenkant aan kunnen pakken.

Aan dit plan hebben we tot nu toe redelijk vast kunnen houden, dat zie je ook als je het blog op onze website helemaal doorleest.

Voor dit voorjaar stond kamer 301 op het programma. Dit was de slechtste kamer in het huis en was dringend aan een opknapbeurt toe. Vooral de badkamer was erg gedateerd.

Door de komst van Leia hebben we het plan echter een beetje aangepast. Het opvoeden van een pup kost veel tijd en een kamer renoveren kost ook veel tijd. Bovendien een kamer moet voor een bepaalde datum klaar zijn, waardoor er een zekere tijdsdruk op staat.

We hebben er dan ook voor gekozen een ander project te doen, namelijk de wasruimte (daar heb je de vorige keer alles over kunnen lezen). Voor dat project konden we alle tijd nemen. Als de pup tijd nodig had konden we het gereedschap zo laten vallen en de volgende dag weer verder gaan.

Ruim voor het seizoen waren we klaar en we hebben zelfs een week lang op ons terras van het mooie weer kunnen genieten.

Toen kwam er op een ochtend een gast beneden met de mededeling dat er water uit het plafond kwam. Oh nee, daar gaan we weer. Snel naar boven en jawel, het water kwam uit de badkamer van kamer ….. 301.

Waar dat water vandaan kwam was niet meteen duidelijk. Toen we eens goed keken zagen we echter dat er allemaal haarscheurtjes in de voegen zaten. Ook de kitrand was niet helemaal glad en intact, dus eerst die kitrand maar eens vernieuwen.

Bij het eruit halen van de oude kitnaad kwamen er ineens tegels los. Niet één, nee allemaal zaten ze los. Door die haarscheurtjes was water achter de tegels gekomen en waren ze allemaal los komen te zitten van de muur. Alleen de voegen hielden alles nog op hun plek.

We hadden nu twee opties, of een noodoplossing of volledig renoveren. Er was nog wat tijd voor het seizoen zou beginnen, maar dan zou het wel aanpoten worden.

Om een lang verhaal kort te maken. We hebben de hulptroepen opgeroepen en binnen twee dagen was de kamer helemaal gestript.

In de weken erna hebben we de kamer helemaal gerenoveerd en sinds anderhalve week hebben we hem weer in gebruik genomen.

We hebben een stukje van de badkamer afgesnoept en bij de kamer getrokken. Hierdoor komen de balken van de dakconstructie in het zicht en heeft de kamer een tweede raam gekregen.

Verder hebben we de kamer natuurlijk weer helemaal in onze stijl ingericht. Alles bij elkaar maakt dat er een hele fijne sfeer in de kamer hangt. Het is echt een mooie kamer geworden.

Het heeft iets langer geduurd als gedacht, maar de lelijkste kamer is nu de lieflijkste. Gereed gekomen in het (late) voorjaar van 2017, geheel volgens plan!